Verslavingshulp in vele vormen

Helaas komt het voor dat mensen zichzelf niet meer in de hand hebben als het aankomt op genotsmiddelen. Zo kan het bijvoorbeeld gaan van drinken voor de gezelligheid naar drinken omdat je de drang voelt. Al kan het voelen alsof je verloren bent, is er altijd nog hoop om weer op de rit te komen. Met eigen inzet, wilskracht en steun van anderen kan iemand die verslavingsproblemen ervaart er weer helemaal bovenop komen. Ben je benieuwd naar de mogelijke manieren om iemand met een drank of drugsprobleem te helpen? In deze blog geven wij een paar handige tips om je te helpen bij het kiezen van hulp.

Ga als naaste voor een interventie

Het kan moeilijk zijn om te zien dat iemand waar je veel om geeft zichzelf in de problemen heeft gewerkt. Je wilt er alles aan doen om diegene weer op de been te helpen en soms lukt dat je niet alleen. Je kunt daarom hulp inschakelen om samen het gesprek aan te gaan. Voor een gezin of andere familieband kan dit de manier zijn om met de persoon in kwestie in gesprek te gaan. Er zijn vele instanties die zich inzetten voor interventies voor mensen met een verslaving en hun naasten.

Zelf hulp zoeken

Als je zelf inziet dat je de verkeerde kant op gaat en jezelf uit dit probleem wilt redden, is er de mogelijkheid om online therapie te volgen. Je gaat een behandelprogramma volgen en wordt begeleid door gedragstherapie en gesprekken om weer jezelf te worden. Je kunt zowel geholpen worden met de verslaving zelf als voor dingen die er bij komen kijken. sommige mensen ervaren naast het verslaafd zijn namelijk ook mentale klachten door de situatie. Ook hiervoor kun je terecht bij online therapie. Juist omdat veel mensen met een verslaving zich schamen, is een online behandeling zeer effectief.

Naar een kliniek

Het kan zijn dat er echt geen andere optie meer is en alleen een opname in een afkickkliniek lijkt te werken. Vaak als de verslaving ernstig is, kiest men er voor om naar een kliniek te gaan om te stoppen met gebruiken. Mensen zijn dan een periode weg van de buitenwereld en hebben zo geen verleidingen van buitenaf. De juiste hulp is per persoon verschillend. Wat voor de één een weg naar succes en verbetering is, kan voor een ander totaal anders uitpakken. Bedenk daarom goed wat bij jou of de naaste in kwestie past.

Andere Blogs

Recent