Een leven na schulden?

In mijn jonge jaren ben ik ontzettend roekeloos geweest. Ik sloot lening na lening af. Zowel bij vrienden als bij andere instanties. Het begin met een studielening maar al gauw liep het aardig op. Op een gegeven moment kon ik alle rekeningen niet meer betalen en liep ik tegen de lamp. Ik kwam in de schuldsanering en kreeg een negatieve BKR registratie. Dit was het begin van een hel, waar ik nu gelukkig uit ben.

Leven als een kind

Als je in de schuldsanering zit, wordt behandeld als een kind. Logisch opzich want je hebt immers laten zien niet met geld om te kunnen gaan. Maar hoe logisch het allemaal ook is, het is echt niet leuk. Je krijgt elke week een beetje geld, weekgeld genoemd, en daar moet je het mee doen. Zo kon ik daar net mijn boodschappen van doen en bleef er niks over voor wat leuks. Als ik dan een keer wat extra's kreeg van mijn ouders, kon ik het niet laten. Ik kocht een kraslot in de hoop er meer geld van te maken. Zonder succes.

Een nieuwe baan

Toch kreeg ik al snel een nieuwe baan en begon  mijn leven stap voor stap beter te worden. Zo kon ik via mijn werkgever een auto leasen zonder BKR. Dit gaf mij mijn waardigheid terug. Jarenlang beet ik al op een houtje en deed ik alles met de fiets. Ik had zelfs geen geld voor  een buskaartje. Maar nu kreeg ik mijn vrijheid terug en kon ik lekker met de auto overal naar toe. Ik verdiende elke keer een beetje meer en zag elke maand mijn schulden slinken. Tot de dag dat ze helemaal afgelost waren. Wat een opluchtig, alsof je uit de gevangenis komt.

Les geleerd

Ik moet zeggen dat ik mijn lesje wel heb geleerd. Als ik nu terug kijk naar de oude ik, snap ik niet hoe ik zo stom en onverantwoordelijk kon zijn. Ik zal nooit meer geld lenen en al helemaal geen geld uitgeven dat ik eigenlijk niet heb. Ik heb veel geleerd over hoe je niet boven je stand kunt leven en hoe je je leven dan moet inrichten. Zowel financieel als op sociaal gebied. Het feit dat ik een goede baan en leuke auto heb, geeft me ontzettend veel voldoening en ik zou nooit meer iets stoms doen om dat te verpesten. Ja, ik heb mijn lesje wel geleerd! En hoop dat iedereen die dit leest ook een les eruit trekt.