Een ingrediënt met een verhaal

Altijd op zoek naar de oorsprong van producten of ingrediënten van producten. Dat is iets wat mij kenmerkt. Ik zat bij het ontbijt het label te lezen van mijn chocoladepasta. In mijn chocoladepasta zat een flinke hoeveelheid palmolie. Dat deed bij mij de vraag oproepen: what is palm oil? Natuurlijk weet je wel dat het een olie is, maar meer dan dat ook niet. Voor deze blog ben ik de vraag what is palm oil gaan onderzoeken. Ik heb dat gedaan in twee fases: vragenrondje bij mensen in mijn directe omgeving en een zoekrondje op het internet.

Vragenrondje

Ik heb de vraag what is palm oil aan verschillende personen gesteld waaronder mijn huisgenootje, mijn beste vriend en mijn duurzame schoonzus. Toen ik tegen mijn huisgenoot zei “what is palm oil?” reageerde hij met “a plantbased oil”. Dat kwam dus erg overeen met wat ook mijn eerste reactie was. Mijn huisgenoot gaf ook aan dat het wist dat palmolie voor vrij veel producten gebruikt werd. Mijn beste vriend kwam met hetzelfde antwoord. Daarentegen was mijn schoonzus veel uitgebreider in haar antwoord. Dat komt denk ook doordat zij in haar dagelijks leven veel bewuster bezig is met duurzaam eten en duurzaam leven. Zo wist zij dat er in Europa een organisatie is die zich hard maakt voor het gebruik van alleen nog maar duurzaam verkregen palmolie. Deze organisatie heet de European Palm Oil Alliance en heeft de ambitie om in Europa alleen nog maar duurzaam verkregen palmolie te gebruiken voor producten. De European Palm Oil Alliance doet dat dankzij haar leden. Zo probeert de European Palm Oil Alliance lokale palmolie boeren te helpen met een duurzame productie en de European Palm Oil Alliance zorgt er ook voor dat grote palmolie bedrijven hun kennis delen met lokale boeren om zo de productie van palmolie efficiëntere te maken.

Wat zegt het internet?

Maar goed dat geeft nog geen antwoord op de vraag what is palm oil?. Ik heb daarom palmolie maar even opgezocht op internet. Als je zoekt op what is palm oil dan kom je er achter dat de palmolie vrucht een oranje kleur heeft van zichzelf, maar dat de olie die wij in Europa gebruiken in vele producten gelig van kleur is. Omdat het in veel producten zit vind ik het een goede zaak dat de European Palm Oil Alliance zich inzet om de palmolie die wij gebruiken alleen nog maar duurzaam te laten zijn. De European Palm Oil Alliance is naar mijn mening echt een organisatie waarvan andere werelddelen het voorbeeld mogen volgen. Door de inzet van de European Palm Oil Alliance hoeft de consument zich minder druk te maken over de herkomst van producten en kan de consument gewoon blijven genieten. Ik zou zeggen: ‘lekker bezig European Palm Oil Alliance’.

 

Ik hoop dat de vraag what is palm oil voor je beantwoord is. Het is inderdaad een plantaardige olie, zoals mijn huisgenoot, mijn beste vriend en ik ook al gedacht hadden. Dat het oorspronkelijk een oranje kleur heeft hadden wij nooit geraden.

Andere Blogs

Recent