Het gebruik van eikenhout in de tuin

 

Het gebruik van eiken hout in huis is al eeuwen lang populair: het is een karakteristieke houtsoort die bekend staat als sterk en hard hout dat relatief makkelijk te bewerken en af te werken is. Het wordt binnenshuis gebruikt voor diverse doeleinden als meubels, kozijnen, vloeren en trappen. Minder bekend, maar zeker niet minder geschikt is het gebruik van eikenhout voor buitentoepassingen. Eiken tuinmeubels, tuinhuisjes, pergola’s, carports of terrasoverkappingen vallen allemaal binnen de mogelijkheden.

Voor en na-delen van eikenhout voor buitentoepassingen

Eikenhout is relatief duurzaam (levensduur van 15-25 jaar) en geeft een karakteristieke uitstraling door de ruwe houtsoort. Wel staat eikenhout erom bekend dat het door weersomstandigheden na verloop van tijd licht kan vervormen of scheuren. Ook kan het hout door corrosie (inwerking van het weer en de chemische reactie van ijzer op het natte hout) verkleuren, van grijzig tot blauw-zwart. Veel mensen kiezen juist voor eikenhout doordat deze verkleuring en werking het hout zijn karakteristieke uitstraling geeft. De verkleuring is overigens deels te voorkomen door roestvast bevestigingsmateriaal te gebruiken. Eikenhouten planken en balken zijn bij PontMeyer verkrijgbaar in de afmetingen:

 

Afmetingen in mm

Planken

Balken en palen

Kopmaat

25 x 200

50 x 150

150 x 150

200 x 200

Lengtes

3000
4000

3000

4000

 

Alternatieven voor eikenhout

Alternatieven voor eikenhout zijn: hardhout, Douglas en geïmpregneerd vurenhout. Deze houtsoorten zijn ook geschikt voor buitentoepassingen maar wel met een verschil in duurzaamheid en uitstraling. Hardhout is duurzamer dan eikenhout (levensduur van hardhout is +25 jaar) maar is door zijn hardheid lastiger te bewerken dan eikenhout. Douglas is sterk, zeer goed te bewerken en onderhoudsarm. De levensduur van onbehandeld Douglas is 10 tot 15 jaar, minder duurzaam dan eikenhout en hardhout. Geïmpregneerd vurenhout houdt in dat het oorspronkelijke hout doordrenkt wordt met een bepaalde vloeistof waardoor het materiaal eigenschappen als waterafstotend, schimmelwerend en/of brandvertragend kan krijgen. Geïmpregneerd vurenhout heeft een geschatte levensduur van 10 tot 25 jaar. Meer informatie over de verschillende houtsoorten is te vinden op de artikelpagina’s van Pontmeyer.

Andere Blogs

Recent