Wat moet je doen tegen spint? 

Als jij veel planten thuis hebt, dan wil je absoluut niet te maken krijgen met spint. Spint kan op jouw plant zitten en zorgt ervoor dat de plant dood gaat. Om ervoor te zorgen dat dit niet bij jou gebeurt, is het handig om te weten wat spint is, hoe je dit kan herkennen en wat je er tegen aan kan doen. 

 

Wat is spint? 

Spint is iets anders dan een bladluis. Een spint is een grote groep mijten op een plant. Deze mijten maken gaten in jouw plant en kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat jouw planten dood gaan. Het is lastig om de mijten met het blote oog te zien, ze zijn namelijk ontzettend klein. Wel kun je ze herkennen aan de schade die ze aanrichten. Zo kunnen de bladeren bijvoorbeeld gele en bruine vlekken krijgen.  Als je deze vlekken ziet, moet je aan de onderkant van het blad krijgen. Hier zie je waarschijnlijk meerdere zeer kleine beestjes. Daarnaast zie je vaak ook een web aan de onderkant van het blad. Als je deze mijten niet bestrijdt, dan wordt het spinnenweb steeds groter. 

 

Hoe voorkom je dit?

Deze mijten wil jij natuurlijk niet op jouw planten hebben. Jij kan ervoor zorgen dat jij deze mijten voorkomt, tenminste grotendeels. Om het risico te verkleinen, kun je de plant in warme periode het beste goed nat spuiten. Mijten zijn namelijk vooral op plekken te bevinden waar het droog en warm is. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de plant eens in de paar jaar een andere pot krijg, de reden hiervoor is dat mijten graag in pot zitten. Een andere manier om de kans te verkleinen dat de spint voor schade zorgt, is door ervoor te zorgen dat de plant voldoende voeding krijgt.

 

Hoe bestrijd je dit? 

Als er alsnog mijten op jouw planten zitten, dien je ze te bestrijden voordat ze schade aanrichten. Een manier om spint te bestrijden is door de natuurlijke vijand in te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor roofmijt tegen spint. De roofmijten leggen tientallen eitjes op het blad en naarmate de tijd beginnen deze roofmijten zelf sprint aan te vallen. Spint bestrijden is op deze manier zeer eenvoudig en kost weinig tijd. 

Naast de natuurlijke vijand inzetten kun je ook chemische bestrijdingsmiddelen inzetten. Als je dit liever niet gebruikt en de roofmijt niet wilt inzetten, dan kun je de temperatuur verlagen en ervoor proberen te zorgen dat de luchtvochtigheid afneemt.

Andere Blogs

Recent